Švýcarská kuchyně

Fondue na několik způsobů

Typické jídlo pocházející z francouzské části Švýcarska a Savojska (ani jedna část se nechce vzdát svého vynálezu). Původně šlo o pokrm zhotovený z ohněm roztaveného sýra, nyní se již používá i mnoho dalších surovin. Francouzsky fondu znamená tavený.

Švýcarští i francoužští pastýři byli na dlouhý čas odříznuti od okolního světa. Mezi základní potraviny patřili hlavně chléb a sýr, protože obojí byli schopni vyrábět. K vynalezení fondue už chyběl jen nepatrný krůček.

Hlavní vlastností fondue je podávání v nedokončeném stavu. Všechny ingredience leží na stole ještě syrové, najednou je možné vařit či smažit pouze malé množství pokrmu. Účastníci jídla tak mají možnost delší dobu komunikovat a konverzovat. Jídlo je možné volit cíleně jako opak k různým fast foodům.

Sýrové fondue

Švýcaři připravují fondue převážně z dvou druhů sýra: Vacherin a Greyerzer. Pokrm je připravován ve speciálním kameninovém hrnci. V bílém víně se rozpouští sýr, někdy je ochucován pepřem, muškátem, česnekem, třešňovým likérem a vše je dohušťováno kukuřičným škrobem.

Během stolování je tato nádoba umístěna uprostřed stolu na lihovém hořáku. Do sýra se vnořují kousky bílé veky napichované na dlouhé vidličky.

Fondue z masa

Masové fondue je připravováno z těch nejlepších kousků masa. Nejčastěji z vepřového a hovězího, známy jsou však i drůbeží masové variace. Uprostřed stolu je umístěn hrnec s horkým tukem a stejně jako v případě sýrového fondue je umístěn na lihovém hořáku. Na dlouhé vidličky se místo bílého pečiva napichují kousky masa. V hrnci dochází k jeho pomalému fritování. Hotové kousky masa se pak namáčí do různých omáček. Omáčky jsou připravovány z majonézy, jogurtu, rajského protlaku s česnekem, křenu s jablky, okurky s petrželí, curry s ananasem nebo dalšími kombinacemi.

Fondue z ryb

Rybí fondue má svůj původ v Asii. V Evropě není tato varianta fondue příliš rozšířená. Nicméně například milovníkům ryb může poskytnout zajímavou alternativu například k vánočnímu kapru.

Jako masa se používají různé druhy masa bez kostí. Kromě velkých mořských ryb také humři, garnely a podobně. Maso není fritováno, ale vařeno ve vroucím bujonu. Místo vidliček se používají speciální kovové košíčky. Kromě bílé veky jsou podávány také různé druhy omáček jako v případě masové varianty.

Rösti

Německy smažit – rösten. Jak již z názvu vyplývá jde o pochoutku, která se peče nebo smaží. Vytváří se z brambor a to buď syrových a nebo vařených, které se hrubě nastrouhají a následně pečou nebo smaží.

Podávají se buď samostatně jako hlavní jídlo (například se sýrem) a nebo jako příloha. Stejně jako fondue je rösti považováno za švýcarský národní pokrm.

Pokračovat dál na

 

Chybí Vám tu něco? Napište nám! Rádi doplníme další užitečné informace.

Průvodce po Paříži
Podrobné informace, památky a zajímavá místa.

Švýcarsko
Komplextní internetový průvodce Švýcarskem.